Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

" Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ " - Του Άλμπερτ Αϊνστάιν

Η επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν για τον Θεό, γνωστή και ως η “Επιστολή του Θεού” (“God Letter”), είναι μια προσωπική επιστολή που έγραψε ο Αϊνστάιν το 1954, λίγο πριν από τον θάνατό του, προς τον φιλόσοφο Έρικ Γκούτκιντ. 

Σε αυτήν την επιστολή, ο Αϊνστάιν εκφράζει τις απόψεις του για την θρησκεία, την Βίβλο, και την φύση του Θεού, οι οποίες ήταν συχνά αντικείμενο ερμηνειών και συζητήσεων.

Η επιστολή γράφτηκε στα γερμανικά και έχει το εξής περιεχόμενο:

Αγαπητέ κ. Γκούτκιντ,

"… Η λέξη Θεός για μένα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η έκφραση και το προϊόν της ανθρώπινης αδυναμίας, ενώ η Βίβλος είναι μια συλλογή αξιότιμων αλλά ακόμη πρωτόγονων θρύλων. 

Καμία ερμηνεία, όσο βαθιά και αν είναι, δεν μπορεί  να το αλλάξει αυτό. Αυτές οι εξευγενισμένες ερμηνείες είναι τόσο πολύπλοκες από τη φύση τους και έχουν τόσο λίγη σχέση με το πρωταρχικό κείμενο, ώστε χάνουν τη σημασία τους.

Για μένα, η ανεξάλειπτη αλήθεια της ανθρώπινης φύσης βρίσκεται περισσότερο στην ανθρώπινη συμπόνια και στο να βοηθάει ο ένας τον άλλον παρά στις δογματικές πίστεις.

Δεν μπορώ να αντιληφθώ έναν Θεό που ασχολείται με τις πράξεις και τις τύχες των ανθρώπων…"

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Άλμπερτ Αϊνστάιν

 ..................................................................................

Η επιστολή αυτή παρουσιάζει την κοσμοθεωρία του Αϊνστάιν, η οποία ήταν περισσότερο συγκεντρωμένη στον επιστημονικό σκεπτικισμό και τον ορθολογισμό παρά στη θρησκεία. Αν και συχνά αναφερόταν στον Θεό ως μέρος των συζητήσεών του για το σύμπαν και τη φυσική, αυτός ο “Θεός” για τον Αϊνστάιν δεν ήταν προσωπικός ή θεολογικός, αλλά μια συμβολική έννοια που αντιπροσώπευε τους φυσικούς νόμους και την τάξη στο σύμπαν.

Η επιστολή  έχει δημοπρατηθεί αρκετές φορές και έχει αποκτήσει συμβολική αξία, καθώς αποτελεί μαρτυρία της πνευματικής αναζήτησης και της κριτικής σκέψης του Αϊνστάιν, σχετικά με θέματα θρησκείας και πίστης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου